Nageltrång information

Om nagelsjukdom och behandling

Nagelsvamp - om svamp på naglarna

Nagelsvamp är en svampinfektion i en eller flera naglar. Infektionen börjar ofta som en gul eller vit prick under din nagel. När svampen sen sprids djupare så kan det göra att nageln missfärgas, blir tjockare och faller sönder kring kanterna.


Svampen äter upp ett protein i naglarna som gör att de blir svaga och faller sönder. Om en svampinfektion inte behandlas så kan nageln trilla av helt och hållet.

Om du har en infektion på tårna så är det alltid bra att hålla dina fötter torra och rena. Klipp inte naglarna för kort och klipp rakt över för att undvika att nageln skär in i skinnet.

Symptom

  • Förtjocknader på nageln
  • Fnasig nagel
  • Förvrängd form på nageln
  • Dålig färg, nageln får en mer dyster färg.
  • Mörk färg som orsakas av avfall under nageln

svamp på naglarna

Tre olika stadier av svamp på naglarna. Ju tidigare svampen behandlas desto snabbare resultat.

Hur smittar det?

Det är vanligt att man har blivit smittad när man gått barfota i fuktiga miljöer till exempel en badhall eller i en dusch.

Hur orsakas det ?

Nagelsvampen orsakas oftast av en sorts svamp som heter dermatofyter. Men den kan även orsakas av mögel och jäst.

Svampen är en mikroskopisk organism som invaderar din hud genom små sprickor i huden. Den finns ofta i fuktiga miljöer såsom vid swimmingpooler eller i duschar.  Svampen växer extra fort om du utsätts för ett fuktigt och varmt klimat.

Hur behandlas det ?

Svampen kan vara svår att behandla och den kan återkomma, men det finns bra mediciner och även huskurer som kan vara effektiva.

Ju tidigare du påbörjar en behandling desto snabbare får du bukt med problemet. Att döda svampen är det enda sättet att bota infektionen.

Om nagelsvampen inte är så allvarlig så kan det räcka med att man klipper och filar ner nageln. Svampen trivs i mörka och fuktiga områden vilket gör att det kan vara svårare att bota svamp på tånaglarna än på fingernaglarna.

Vid första tecken på svamp så bör du kontakta läkare eftersom svampen kan vara långvarig om den inte behandlas direkt. Det första tecknet är oftast en liten vit eller gul punkt under nageltoppen.

Du kan läsa mer här om nagelsvamp behandling.

svampar
bildkälla: nuchylee/ FreeDigitalPhotos.net

Hur undviker jag det i framtiden ?

  • Gå inte barfota där många andra går, till exempel i omklädningsrum.
  • Se till att dina skor är torra och rena och byt strumpor ofta.
  • Använd antisvamp pulver
  • Ha inte för tajta skor som pressar på dina tånaglar.

Diagnos

Det finns andra problem som liknar nagelsvamp så det är säkrast att låta en läkare ställa diagnos. Här kan du läsa om hur andra nagelsjukdomar ser ut.

↑ Gå tillbaka upp !